Om oss

Ipeer är en ledande svensk leverantör av företagslösningar inom moln- och hostingtjänster och en del av systemintegratören Cygate inom Telia. Ipeer erbjuder med stor produktbredd och stöd av Cygates unika nät- och säkerhetskompetens optimala driftlösningar. Kunderna varierar från mindre företag till stora e-handelssajter, banker och koncerner. Ipeer har 65 anställda med lång erfarenhet av företagshosting. Ipeer grundades 2006 och har datacenter i Sverige samt kontor i Karlstad och Stockholm samt i Bangalore i Indien. www.ipeer.se

Kunskapsdatabas
Vanliga frågor för Elastic Cloud Server (ECS)

Nedan kan ni se svaren på de mest ställda frågorna för Elastic Cloud Server (ECS). Vill ni se alla artiklar klicka här.

Hur fungerar backuptagning och backupåterläsning på ECS?

Information om ECS-backuper finns i denna artikel. Det är viktigt att notera att backuptagning på ECS måste aktiveras för varje enskild server. Backuper är även kopplade till varje enskild server, så om en server tas bort tas även backuperna bort. För att kunna återställa en server efter borttagning behöver ni därför först ha skapat en template av servern enligt denna guide.

Hur omkonfigurerar jag resurser (RAM, CPU m.m.) på min ECS?

Detta kan ni göra på översikten av er server, under "tools" och "edit virtual machine". Diskutrymme redigeras under "storage" och "disks" (notera att minskning av diskutrymme kan orsaka problem på en del operativsystem, speciellt Windows). Mer information hittar ni här. Det är viktigt att tänka på att de flesta operativsystem kräver en omstart vid förändringar av resurser, se mer info om hur olika operativsystem hanterar detta här, under kolumnen "allow resize without reboot".

Vad är "autoscaling" och var aktiverar jag det?

"Autoscaling" justerar resurser automatiskt när vissa kriterier uppfylls. Det aktiveras under "overview" och "autoscaling" på översikten för servern ni vill aktivera det på. Notera att precis som vid manuell förändring av resurser så kräver en del operativsystem en omstart av servern när resurserna förändras genom "autoscaling".

Vad är IOPS och vad kostar det?

IOPS står för Input/Output Operations Per Second, och är ett mått på antalet skriv- och läsoperationer som görs mot er servers hårddiskyta per sekund. Vi inkluderar nog med IOPS för varje server för att ni uppskattningsvis (uppskattat exempel och beror på många faktorer) ska kunna drifta tre sidor med ca. 1000 besökare om dagen på varje server (68 miljoner IOPS Read, 29 miljoner IOPS Write). Om detta överskrids debiteras detta med 1 kr per 1 miljon överskridande IO.

Hur konfigurerar jag brandväggsinställningar för min server?

Till skillnad från våra andra servertjänster så är inställningarna för hårdvarubrandväggen för ECS tillgängliga direkt i kontrollpanelen för er som kund. Ni hittar dessa under "networking" och "firewall" på översikten för servern ni vill konfigurera. Mer detaljerade instruktioner för hur man kan konfigurera branväggen finns i denna artikel.

Hur tar jag bort en server?

ECS-tjänsten har ingen bindningstid eller uppsägningstid, utan om ni vill ta bort en server så kan ni göra detta i kontrollpanelen genom att gå till "tools" och "delete virtual machine" i översikten för den server ni vill ta bort. Notera att backups m.m. tas bort ihop med servern, så den kan inte återställas om ni inte skapat en template av servern innan. Om ni har Plesk installerat på servern måste ni säga upp denna tjänst separat; instruktioner för uppsägning finner ni här.

Kostar det pengar att ha en Elastic Cloud Server avstängd?

Ja, er server kostar även fast den är avstängd. Rörliga kostnader som disk-I/O och nätverkstrafik minskar givetvis, dock är resurser som CPU och RAM alltid allokerade till din server, även när den är avstängd, och fortsätter därför kosta.

Hur räknas kostnaden ut för Elastic Cloud Server?

De fasta och rörliga resurserna som använts summeras efter varje månad och faktureras månadsvis i efterskott. De fasta resurserna är fasta värden ni själva valt, t.ex. RAM, diskstorlek och CPU cores. Kostnaden för de fasta resurserna kommer alltid vara samma och beror på vilken nivå man valt. De rörliga resurserna är exempelvis nätverksöverföring och disk IO. Kostnaden för de rörliga resurserna varierar beroende på hur mycket av resurserna som använts. Ni kan själva se kostnaden för er server i kontrollpanelen genom att följa denna guide.

(5 röster)
Denna artikel var hjälpsam
Denna artikel var inte hjälpsam

Kommentarer (0)
Skriv en ny kommentar. Observera att supportfrågor inte kommer att behandlas här, för supportfrågor hänvisar vi till support@ipeer.se
 
 
Namn:
E-post:
Kommentar: