Lägga till NAT- och brandväggsregler i Edge Gateway

För att till exempel kunna komma åt servern utifrån behöver ni öppna upp portar för detta i den medföljande Edge Gateway brandväggen.

1. Logga in på kontrollpanelen. Man kan även logga in med sina Hosted VMware-uppgifter genom att klicka på "Logga in med VMware konto".

2. Gå via "Mina tjänster" > "Hosted VMware" > "Öppna kontrollpanelen"

3. Logga in i vCloud Director med era Hosted VMware uppgifter. Om ni loggade in genom att klicka på "Logga in med VMware konto" i steg ett anger ni samma användarnamn och lösenord för att logga in mot vCloud Director.

4. Gå till "My Cloud" > "VMs". Notera den interna IP-adressen för VMen ni önskar lägga till NAT och brandväggsregler för, denna kommer vi behöva längre fram. Den interna IP-adressen är i detta fall 10.229.99.125.

5. Gå till "Administration" > "Virtual Datacenter" > Klicka på ert virtuella datacenter.

6. Gå till fliken "Edge Gateways" > Högerklicka på er Edge GateWay > " External IP Allocations"

7. Notera den externa IP-adressen, denna kommer vi behöva längre fram. Klicka på "Cancel".

8. Högerklicka på er Edge Gateway > Edge Gateway Services.

9. Klicka på fliken "NAT" > "Add DNAT".

10. Fyll i uppgifterna enligt nedan.

Applied on: Välj det alternativ med samma namn som de tre första oktetterna av er organisations externa IP-adress som vi noterade i steg sju.
Original (External) IP/range: Fyll i er organisations externa IP som vi noterade i steg sju.
Protokoll: Välj önskat protokoll. TCP är vanligast.
Original port: Porten som klienten ansluter till. I detta fall ska vi öppna porten för SSH och skriver därmed in 22, som är standardporten för SSH, men för extra säkerhet kan man ange exemplevis 8001 men då kommer man också behöva specificera detta i klienten när man ansluter till servern.
Translated (Internal) IP/range: Ange serverns lokala IP-adress som vi noterade i steg fyra.
Translated port: Vilken port på servern som ska trafiken ska översättas till. Om man angav 8001 som original port så kommer trafiken att översättas till port 22 om man anger detta. Vanliga portar anges nedan.

Port Protokoll
3389 Fjärrskrivbord för Windows
22 SSH för Linux
80 HTTP
443 HTTPS
21 FTP

Klicka på "OK".

11. Klicka på fliken "Firewall" > "Add".

12. Fyll i uppgifterna enligt nedan.

Name: Sätt valfritt namn på brandväggsregeln.
Source: Ange "external" för att tillåta anslutningar från alla IP-adresser. Om man exempelvis enbart vill tillåta anslutningar från sitt kontor ska man ange den IP-adress som klienterna på kontoret ansluter ifrån, observera att detta kräver att man har en statisk IP-adress från sin internetleverantör.
Source port: Ange vilka portar som anslutningar ska tillåtas från. Ange "any" för att tillåta alla portar.
Destination: Ange organisationens externa IP-adress eller "internal".
Destination port: Till vilken port ska anslutningar tillåtas. Denna ska vara samma som vi angav som "Original port" i steg tio.
Protokoll: Ange vilket protokoll som ska tillåtas. TCP är vanligast.

Klicka på "OK".

13. Klicka på "OK".

14. Vänta på att den gröna bocken visas i statuskolumnen. Uppdatera genom att klicka på den blåa knappen till höger.

15. NAT och brandväggsregler är nu uppsatta för att kunna ansluta via SSH. För att ansluta via SSH från en Windowsdator krävs en klient, exempelvis PuTTY.