Utökning av diskutrymme i VMware

Logga först in på Hosted VMware-portalen och gå vidare till vCloud Panel. När ni loggat in klickar ni på Cloud och sedan på VMs.

! Det är alltid rekommenderat att lägga till en extra disk i er VM när ni behöver mer diskutrymme istället för att utöka den befintliga systemdisken. !

Linux

Under Linux så blir varje utökning av en disk skapad som en extra partition, på grund av att servern använder LVM så kan det max finnas 4 partitioner på grund av begränsningar i hur MBR är uppbyggt.

För att se ifall en disk har lediga partitioner så kan följande kommando köras i servern: fdisk -l /dev/sda

På nedan bild kan ni se att en disk endast har /dev/sda1(primär) och /dev/sda2(utökad) samt /dev/sda5 som är en logisk partition:

Det går därför att utöka Disk0 på ovan maskin(även om det inte är rekommenderat) eftersom att /dev/sda3 och /dev/sda4 inte existerar.

Om det däremot ser ut som på nedan bild där alla /dev/sda1-5 redan finns så är det inte möjligt att utöka Disk0 och då behöver ni skapa en extra disk istället:

För att skapa en extra disk så behöver ni göra följande:

1. Stäng av er maskin(Rekommenderat men går att ordna ändå)
  2. Högerklicka på maskinen under Cloud > VMs och klicka på Properties
  3. Klicka på fliken Hardware
  4. Klicka på "+ Add" under "Hard Disks"
  5. Välj storlek och klicka på OK

Om ni stängde av er maskin så kan ni nu starta den igen, om ni lade till en disk utan att stänga av maskinen så kan ni köra följande kommando i servern:

echo "- - -" > /sys/class/scsi_host/host#/scan

host# = beror på vilken scsi_host som er disk har, är det Disk1 så är det vanligtvis host1

För att kolla så att servern hittade den nya disken så kör ni kommandot "fdisk -l", ni bör då se disken som /dev/sdb och att den inte innehåller några partitioner just nu.

Nu när disken är synlig i servern så behöver ni lägga till den i er LVM volym, kör följande kommandon i servern:

1. Skriv vgdisplay och notera namnet på er Volume group, "VG Name", ni behöver denna information senare i guiden
  2. Skriv sedan "fdisk /dev/sdb" och tryck enter
  3. Skriv p och tryck enter för att se en lista över alla partitioner(bör vara tomt)
  4. Skriv n och tryck enter för att skapa en partition
  5. Välj p för primär partition
  6. Tryck Enter två gånger för att välja början och slutet på disken i er partition
  7. Skriv t och tryck enter, välj er partition och skriv sedan 8e för att ändra typ av partition, 8e är Id för typen Linux LVM som ni skall ha
  8. Skriv w och tryck enter för att spara ändringarna
  9. Starta om servern eller skriv kommandot "partprobe /dev/sdb" så att servern uppfattar ändringarna

När ni har startat om er maskin eller utfört en partprobe på er disk så kan ni nu göra följande för att lägga till utrymmet i er volym:

1. Notera namnet på er Volume Group, byt ut ubuntu-vg nedan mot rätt VG Name i er server.
  2. Skriv pvcreate /dev/sdb1
  3. Skriv vgextend ubuntu-vg /dev/sdb1 och tryck enter(t.ex. vgextend ubuntu-vg /dev/sdb1)
  4. Skriv lvextend -L+#G /dev/ubuntu-vg/root (ni byter ut # med så många GB som er nya disk innehåller, till exempel -L+9G för att använda en 9 GB disk).
  5. Sist men inte minst behöver ni utöka filsystemet, i Ubuntu är kommandot resize2fs /dev/ubuntu-vg/root men i Red Hat är det ext2online /dev/ubuntu-vg/root

Om ni nu kör kommandot df -h / bör ni nu kunna se att er volym har blivit utökad med allt extra utrymme som ni lade till ovan:

Windows

! Det är möjligt att utöka en disk i Windows men det är inte möjligt att sedan minska utrymmet på disken, vi rekommenderar därför att ni skapar en extra disk i er server istället !

För att skapa en extra disk så behöver ni göra följande:

1. Stäng av er maskin
  2. Högerklicka på maskinen under Cloud > VMs och klicka på Properties
  3. Klicka på fliken Hardware
  4. Klicka på "+ Add" under "Hard Disks"
  5. Välj storlek och klicka på OK

När ni sedan startar servern så behöver ni klicka er in under Disk Management i er server och skapa en partition av det oallokerade diskutrymmet(vanligtvis Disk 1).

Högerklicka på det oallokerade utrymmet och välj "New Volume..." och följ guiden för att skapa en partition.

(5 röster)