Konfigurering av PTR/RDNS

Vad är PTR/RDNS?

PTR ("pointer record") eller RDNS ("reverse DNS") är en domänpekare som tillåter att ett domännamn kan slås upp från IP-adressen som det kopplas till. Om exempelvis domänen mail.exempel.se pekar mot IP-adress 1.2.3.4, så kan ett PTR/RDNS läggas till för att även det motsatta ska gälla; det vill säga att 1.2.3.4 pekar mot mail.exempel.se. Detta krävs bland annat för att domänen ska kunna användas för mailutskick, då många spamfilter letar efter PTR/RDNS när de bedömer om avsändaren är trovärdig.

Hur skaffar jag PTR/RDNS till min server?

• För VPS A, B, C, D, E: Ni kan lägga till PTR för dessa tjänster genom att gå till kontrollpanelen, växla till servern ni vill administrera, och sedan gå till länken "Reverse DNS" som finns under kategorin "Domain Management".
  • För övriga tjänster (VPS 1-5, Hosted Hyper-V, dedikerad server/colocation, ECS, Hosted VMware): Kontakta supporten via ert kontos kontaktmejl och uppge IP-adress och önskat PTR/RDNS. Denna ändring debiteras med 145 kr per tillfälle.