Installera och konfigurera Apache

Har ni en egen server så som VPS, Elastic Cloud Server, Hosted VMWare eller dedikerad serverlösning kan ni installera en egen webbserver. Här följer en kort guide på hur ni kan komma igång med detta.

Logga in via SSH till servern och kör följande kommandon:

Ubuntu och Debian:

sudo apt update

sudo apt install apache2

sudo systemctl status apache2 - kontrollera att tjänsten körs genom att skriva detta

Ni bör nu kunna se standardsidan för apache genom att ni besöker:
http://din_server_ip eller http://din_domän.tld

CentOS och Fedora:

sudo yum update httpd

sudo yum install httpd

sudo systemctl start httpd

sudo systemctl status httpd - kontrollera att tjänsten körs genom att skriva detta
______________________________________________________________
Som standard är Apachen förinställd med låga värden som kan behöva ändras för att sajterna ska fungera bättre.
Editera Apaches configfil genom detta kommando eller använda den text-editor som du föredrar:

Ubuntu och Debian:

nano /etc/apache2/apache2.conf

CentOS och Fedora:

nano /etc/httpd/conf/httpd.conf

Configfilen kan även finnas på en av nedan sökvägar, men vanligast är de som näms ovan:

- /etc/apache2/httpd.config
    - /etc/apache2/apache2.config
    - /etc/httpd/httpd.conf
    - /etc/httpd/conf/httpd.conf

Speciellt värdena under <IfModule mpm_prefork_module> och <IfModule mpm_worker_module> kan vara bra att ändra.

Default är MaxClients inställd på 10, höj detta värde till ungefär 150. OBS! Detta är dock väldigt individuellt och vilket värde man bör ha skiljer sig åt från sajt till sajt. Jag rekommenderar att ni testa er fram till vad som passar er hemsida bäst.