Skapa en server i Hosted VMWare

För att kunna skapa en virtuell maskin måste ni först skapa en vApp. I en vApp kan ni samla flera olika virtuella maskiner. Ni kan göra detta genom att antingen klicka på ”add vApp from catalog”, då skapar ni en vApp med en template som vi tillhandahåller. En virtuell maskin kommer då automatiskt skapas samtidigt med din vApp. Ni kan också göra detta genom att klicka på ”Build new vApp”. Ni kan även där skapa en virtuell maskin samtidigt med din vApp, eller välja om ni vill skapa en senare.

Logga in på kontrollpanelen. Man kan även logga in med sina Hosted VMware-uppgifter genom att klicka på "Logga in med VMware konto".

Gå via "Mina tjänster" > "Hosted VMware" > "Öppna kontrollpanelen"

Logga in i vCloud Director med era Hosted VMware uppgifter. Om ni loggade in genom att klicka på "Logga in med VMware konto" i steg ett anger ni samma användarnamn och lösenord för att logga in mot vCloud Director.

Klicka på ”Build new vApp”.

I fältet ”Name” kan ni fylla i vad ni vill att er vApp skall heta och i ”Description” kan ni skriva en beskrivning för din vApp, eller lämna detta fält tomt. Under Lease kan ni välja hur länge ni vill att er vApp skall vara aktiv. Vill ni att tjänsten alltid ska vara aktiv och aldrig stängas ner väljer ni ”Never expires”. Klicka på "Next".

Klicka på ”Add virtual machines” -> “New Virtual Machines” för att skapa en ny virtuell server.

I denna ruta får ni välja vad maskinen skall heta, vilket operativsystem maskinen skall ha (välj det som är närmast det ni ska använda) och hur mycket resurser ni vill använda. Klicka på "OK".

Välj vilket datastore ni vill använda. Ni kan välja mellan bronze, silver och gold, läs mer om detta här. Klicka på "Next".

Välj vilket nätverk ni vill använda. Ni kan använda er utav det interna nätverket eller om ni vill skapa ett eget. Om ni vill skapa ett eget klickar ni på ”Add network” under ”Network”, annars kan ni använda er utav ”Internal network”. Under ”IP assignment kan ni sedan välja om ni vill använda er utav DHCP, en statisk adress ur en IP-pool eller om ni vill skriva in den manuellt. Klicka "Next".

Under ”Configure Networking” ser ni nu det interna nätverket, klicka er vidare för att se en överblick på er vApp. Ser allt bra ut kan ni klicka på ”Finish” för att skapa den.

Nu kommer ni se er vApp under fliken ”Home” i menyn. För att börja använda den måste ni först starta den, klicka på den gröna ”Play”-knappen på er vApp.

För att ni nu skall kunna använda er vApp måste ni installera ett operativsystem. Klicka på fliken ”My Cloud” och sedan ”VMs” i menyn till vänster. Nu kommer ni att se er maskin som ni nyss skapade.

För att installera ett operativsystem måste ni först ha en ISO-fil, ni kan ladda upp en egen fil om ni har en tillgänglig annars kan ni använda de vi tillhandahåller. Klicka på fliken ”Catalogs” i menyn och välj ”Public Catalogs” välj sedan fliken ”Media”. Här listas alla ISO-filer som finns tillgängliga. Högerklicka på det operativsystem ni vill använda och klicka på ”Copy to catalog” för att flytta filen till er katalog. Glöm inte att ta bort denna när ni är klara sedan eftersom filer i mediakatalogen räknas in i det utrymme som debiteras.

Ni får nu välja namn, vilken katalog och vilket datacenter filen skall lägga sig i.

Gå nu tillbaka till ”My Cloud” i menyn och klicka sedan på ”VMs”. Högerklicka på er maskin och välj ”Insert CD/DVD from Catalog”.

I denna ruta ser ni alla dina ISO-filer som finns tillgängliga. Markera den fil ni vill använda och klicka sedan på ”Insert”. Installationen kommer nu påbörjas. För att komma åt er maskin när den installeras kan ni klicka på fönstret under ”Console” för att få upp konsolen. Där kan ni också följa installationsförloppet.

(11 röster)